Album: De goelagwals

Reeks: Goelagwals, De
Nummer:1.1
Titel: De goelagwals
Type:Hardcover
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Dupuis-Vrije vlucht
Auteur(s): Denis Lapière / Rubén Pellejero
ISBN: 90 3142 633 4
UAC/ISBN-13: 9789031 426331
Uitgekomen (1e druk): Week 42, 2004
Prijs (1e druk): € 12,95
Info: Een verschrikkelijke love story
In september 1946 wordt Vitor Kolomjetsjev na een anonieme aanklacht opgepakt en gedeporteerd naar Tajsjet, een kamp in Siberië. Hij wordt veroordeeld tot een heropvoedingsstraf van tien jaar werkkamp. Zijn vrouw Kalia en zijn twee kinderen, Serioja en Yoelja, blijven alleen achter. Jaren gaan voorbij en Kalia schrijft haar man geregeld. Tot hij haar vraagt dat niet meer te doen, omdat haar brieven de radeloosheid over zijn uitzichtloze situatie nog groter maken. Kalia probeert zo goed mogelijk te overleven, maar ze wordt door iedereen behandeld als een zekvrouw, een vijand van het volk.
April 1953. Stalin overlijdt. In de daaropvolgende maanden komen duizenden gevangenen uit de kampen naar huis. Maar Vitor niet. Kalia krijgt helemaal geen nieuws meer en trekt daarop zelf naar Siberië om haar man te zoeken. Beetje bij beetje probeert ze het vertrouwen van de bevolking te winnen, maar die spreekt niet graag over de kampen die nauwelijks een paar kilometer verderop liggen. Korte tijd later ontmoet Kalia enkele zeks die in de streek zijn blijven hangen, omdat ze nergens anders iets te verwachten hadden. En zo verneemt Kalia alles over de verschrikkelijke levensomstandigheden in de kampen en over een perverse praktijk: de goelagwals.

Een indrukwekkend album
In dit verhaal, het relaas van een gebroken familie uit de naoorlogse USSR, schetst Denis Lapière het gevoelige en pregnante portret van een vrouw die verdwaalt in de donkerste spelonken van de geschiedenis maar tot alles bereid is om haar echtgenoot terug te vinden.
Na "Blauwe rook" is "De goelagwals" de tweede samenwerking van Pellejero en Lapière in de collectie Vrije Vlucht... een aangrijpend liefdesverhaal, een grootse prestatie.
Scan kaft:
Scan pagina:
 

Einde van deze pagina.