Album: De vallei der vergeten wereld / De terugkeer van Peer den Schuymer

Reeks: Kapitein Rob
Nummer:5.4
Titel: De vallei der vergeten wereld / De terugkeer van Peer den Schuymer
(Titel) Aanvulling: zwart/wit
Type:Softcover
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Rijperman, Paul
Auteur(s): Pieter J. Kuhn (QN)
Uitgekomen (1e druk): Week 27, 2002
Prijs (1e druk): 5,95
Info: Verhaal 7: De Vallei der Vergeten Wereld
Eerste publicatie in Het Parool 4 oktober 1947 - 5 januari 1948
De Amerikaanse marineofficier majoor Ross krijgt de opdracht een aantal Braziliaanse rubberzoekers op te sporen die in de oerwouden van het Amazonegebied zijn verdwenen.
Hij vraagt kapitein Rob om hem op deze toch te vergezellen. Natuurlijk is dit een kolfje naar Rob's hand en al spoedig vliegen Rob, majoor Ross en Skip in een snelle jager boven de Amerikaanse jungle. Als zij dan plotseling worden aangevallen door vreemde prehistorische vliegende reptielen, stort hun vliegtuig neer. Ross kan zich redden maar Rob en Skip landen op een geheel van de buitenwereld afgesneden plateau. Op zoek naar de Amazone -ten einde via deze rivier de bewoonde wereld weer te bereiken- komt Rob terecht in 'de vallei der vergeten wereld', een gebied waar nog prehistorische mensen en dieren leven. De prehistorische mensen beschouwen Rob als een grote tovenaar.
Maar Rob verongelukt bijna als een hol in de rotsen binnendringt, waarvan de wanden bezet zijn met eigenaardige lichtende kristallen. Deze kristallen blijken stralen uit te zenden, die het weefsel van de huid aantasten. Rob wordt gered, maar besluit enkel van deze vreemde kristallen mee te nemen... naar huis. Maar zal hij ooit weer bij zijn vrienden terugkomen?

Verhaal 8: De Terugkeer van Peer den Schuymer
Eerste publicatie in Het Parool 6 januari 1948 - 6 april 1948
De geheimzinnige kristallen die kapitein Rob van zijn vorige avontuur heeft meegebracht, blijken bij nader onderzoek sterk radioactief te zijn. Rob besluit de Franse geleerde professor Prudon hiervan in kennis te stellen. Professor Prudon blijkt zich in hoge mate voor de kristallen te interesseren. Na wekenlange proefnemingen lukt het hem met behulp van deze kristallen een instrument te bouwen waarmee hij het verleden kan terughalen. Rob legt een koperen naamplaat van een oud schip, 'Het Seepaert' dat hij cadeau heeft gekregen van een Nederlandse kapitein onder het instrument maar door de radioactieve stralingen raakt hij buiten bewustzijn.
Hij wordt teruggeslingerd in de tijd en wel in de 17e eeuw en ontwaakt in de kajuit van zijn verre voorvader Robert Janszoon. Deze Robert Janszoon staat op het punt een nieuwe slag te beginnen met Peer den Schuymer. Op een reusachtig scherm kunnen zijn vrienden die achter zijn gebleven in het laboratorium van professor Prudon, zijn avonturen nauwkeurig volgen.
Creatie, plot, en scenario en tekeningen: Pieter J. Kuhn
Teksten verhalen 7 en 8: Evert Werkman.
 

Einde van deze pagina.