Album: De geschiedenis van 600 jaar stad Goes in strip

Reeks: Goes in strip
Nummer:Special
Titel: De geschiedenis van 600 jaar stad Goes in strip
Type:Hardcover
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Paard van Troje, Het
Auteur(s): Danker Jan Oreel
ISBN: 90 8095 311 3
Uitgekomen (1e druk): Week 30, 2005
Prijs (1e druk): € 9,95
Info: Ook tieners en volwassenen kunnen nu kennismaken met Dr. Ghoess en zijn tijdactivator. Na zijn stripboek voor het basisonderwijs komt de Kloetingse striptekenaar en illustrator Danker Jan Oreel nu met een volwassen versie van het beeldverhaal dat zeshonderd jaar Goese geschiedenis de revue laat passeren.
In Goes in strip, 600 jaar Goes spelen opnieuw de tieners Roel en Sanne een sleutelrol. Zij maken in het eerste verhaaltje kennis met Dr. Ghoess, die het tweetal met zijn tijdmachine vanaf het dak van de televisietoren door de geschiedenis flitst. Door het nogal onbesuisde gedrag van vooral Roel krijgen de historische gebeurtenissen die dan volgen een heel eigen draai.
Zo bevrijdt Roel in 1405 de kleine Jacoba van Beieren uit handen van een stel kidnappers. Als hij daarna graaf Willem VI, de oom van Jacoba, om een gunst mag vragen, hoeft Roel niet lang na te denken. "Wij komen uit Goes... enne ik zou het wel leuk vinden als dat eens een echte stad werd!", zegt hij. En zo geschiedt.
Om een natuurgetrouw beeld te kunnen geven van het historische Goes deed Oreel uitgebreid onderzoek. Zo verdiepte hij zich in het boek dat historicus
C. Dekker over het middeleeuwse Goes schreef. Ook duikelde Oreel in het archief afbeeldingen van historische gebouwen en kleding op. De tekenaar is pas tevreden als alle details precies kloppen.
Er zitten dan ook juweeltjes van tekeningen in het boek van modderige straatjes waar varkens, kippen en straatventers door elkaar krioelen, van de Goese jaarmarkt met vuurspuwers en olifanten en van vechtende Spaanse overheersers.
Had Oreel aanvankelijk moeite om genoeg spannende verhalen uit de Goese geschiedenis op te diepen, nu komt hij pagina’s tekort. "Toen ik aan het stripboek voor de basisscholen begon, vond ik de Goese geschiedenis niet zo heel spannend, maar naarmate je langer met zoiets bezig bent, kom je steeds meer leuke dingen tegen", zegt Oreel. "Uiteindelijk zijn er zelfs verhalen gesneuveld, omdat het boek vol was."
Genoten heeft hij vooral van de kleinere, wat minder bekende verhalen, zoals dat over de bouw van de sluis bij het Goese Sas en de levensgeschiedenis van de Kloetingse professor Buys Ballot, de oprichter van het KNMI.
Maar het meest gelachen heeft de striptekenaar om de verhalen over voetbalkeeper Frans de Munck, alias de zwarte panter. Voetbalkenner Matty Verkamman uit Kats hielp Oreel aan wat sappige verhalen. "Er loopt eigenlijk één rode draad door de geschiedenis van De Munck en dat is ijdelheid, vertelde Verkamman mij. Zo scheen de keeper voor elke belangrijke wedstrijd naar de kapper te gaan."

Wedstrijd
Dat zijn verhalen waar Oreel wel wat mee kan. Hij tekende uiteindelijk de fameuze watersnoodwedstijd die in 1953 in Parijs werd gespeeld. Het wordt in de strip 1-0 voor de Fransen, omdat Roel ’Pas op! Een fotograaf’ roept. Oreel: "De Munck duikt natuurlijk meteen zijn doel in waar ik een hele kaptafel heb opgesteld." En zonder keeper is het makkelijk scoren. Maar eind goed, al goed: uiteindelijk verslaan de Nederlanders de Fransen met 2-1.
Het boek van Oreel is van een voorwoord voorzien door PZC-journaliste Mieke van der Jagt. Zij beschrijft in vogelvlucht de geschiedenis van Goes. Zo passeren de aanleg van de Goese haven, de bouw van de stadsmuren, de opkomst en ondergang van de zoutindustrie en de Spaanse overheersers de revue. Ook staat Van der Jagt stil bij de de komst van een grote meelfabriek met stoommachines, de aanleg van het eerste spoorlijnte voor de aanvoer van kolen en - veel later - de bouw van de uitbreidingswijken als de Goese Polder, de Noordhoek, Overzuid, Nieuw-West en - zeer recent - de wijk Ouverture
Behalve een gewone hardcover, is er van Goes in strip, 600 jaar Goes ook een luxe editie verkrijgbaar. Het gaat om een oplage van driehonderd genummerde exemplaren met een stofomslag en een mapje met twee Goese schetsen. Deze boeken zijn bovendien gesigneerd door Danker Jan Oreel, Mieke van der Jagt en burgemeester Dick van der Zaag. Goes in strip, 600 jaar Goes is sinds vorige week te koop in onder meer de boekhandel Het Paard van Troje en De Koperen Tuin. De originele, deels met de hand ingekleurde, tekeningen zijn te zien in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland dat eerder deze week door minister president Balkenende werd geopend.

Goes in strip, 600 jaar Goes. Uitgeverij Het Paard van Troje.
Prijs euro 9.95. Prijs van de luxe editie: euro 22.50.
 

Einde van deze pagina.