Album: De onmatigheid

Reeks: Pandora Box
Nummer:1.3
Titel: De onmatigheid
Type:Softcover
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Dupuis-Impressie(s)
Auteur(s): Alcante / Steven Dupré (Dust)
ISBN: 90 3142 696 2
UAC/ISBN-13: 9789031 426966
Uitgekomen (1e druk): Week 18, 2005
Prijs (1e druk): € 6,95
Info: Onmatigheid, bio-industrie én de mythe van Theseus en de Minotaurus...

Het verhaal
Tézé is de nieuwe directeur van het AFSSA, de Franse voedselveiligheidsdienst. Hoewel hij nog erg jong is, werd hij in die functie benoemd door zijn vader, de minister voor Volksgezondheid. Die is ervan overtuigd dat Tézé niet alleen bekwaam is, maar ook een vertrouwenwekkende figuur. Het eerste dossier waar Tézé mee te maken krijgt, is dat van de toenemende vraag naar BSE-tests. Die moeten, op basis van een aantal symptomen, de gekkekoeienziekte bij runderen opsporen. De tests zijn vaak negatief, maar dat betekent niet dat het probleem opgelost raakt.
Tézé raakt verstrikt in de tentakels van een enorme industrie met gigantische belangen. De bio-industrie gooit al haar gewicht in de schaal om de onrust te bedwingen. Maar is Tézé in staat om het hoofd te bieden aan die druk? Na een onrustwekkend aantal nieuwe gevallen gaat Tézé de confrontatie met de diverse lobby's aan en hij beveelt strengere controles. Het resultaat is schokkend. Alles lijkt erop te wijzen dat het land te maken heeft met de menselijke variante van de gekkekoeienziekte.
Heeft de gulzigheid van de mens hem krankzinnig gemaakt?

De mythe
Theseus was de zoon van Aigeus, koning van Athene. Hij vertrok naar Kreta om het op te nemen tegen de monsterlijke Minotaurus (half mens, half dier), die zich voedde met menselijk vlees en in een doolhof onder het paleis van koning Minos leefde. Theseus wist de Minotaurus te doden en de doolhof uit te komen met behulp van de draad van Ariadne.

Het thema
Als het winstbejag van de grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie kan profiteren van de blinde honger bij de consument, dan heb je helemaal geen controle meer over het voedsel dat straks op je bord ligt...

Sleutelwoorden
"Pandora Box" voert de griekse mythe van de doos van Pandora opnieuw op, maar nu in het licht van de technologische ontwikkelingen van deze tijd.
Eén scenarist, zeven tekenaars voor acht spannende verhalen die de lezer tot aan het eind zullen boeien.
 

Einde van deze pagina.