Album: Band 1: Het geval "Kleyn" / Li-Hang / De raaf / Texas

Reeks: Dick Bos (Bundeling)
Nummer:1.1
Titel: Band 1: Het geval "Kleyn" / Li-Hang / De raaf / Texas
Type:Luxe
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Vrijheid, De
Auteur(s): Alfred Mazure (Maz)
Uitgekomen (1e druk): 2004
Prijs (1e druk): € 50,00
Info: Alle 73 avonturen van Dick Bos in een reeks van 19 luxe banden bij uitgeverij De Vrijheid.
Voor het eerst worden nu alle 73 avonturen van Dick Bos in een volledige uitgave uitgebracht, in 19 luxe prachtbanden, perfect gereproduceerd van de beste opnamemodellen. De boeken zijn gedrukt op licht getint papier, genaaid-gebonden in kunstlederen band met bandbestempeling en opgeplakte voorplaat. Het formaat is 31 bij 23 cm en elk deel telt ca. 160 bladzijjden. De prijs is €50,- per deel; prijswijzigingen voorbehouden. Men kan intekenen op de gehele serie, maar het is ook mogelijk losse delen te bestellen. De delen 1 en 2 zijn in december 2004 gereed en voorts verschijnt er elke twee maanden een nieuw deel.

Het begin
In het begin van de jaren negentienveertig was er voor de nederlandse jeugd niet veel leuks te beleven. In die donkere oorlogstijd waren er weinig lichtpuntjes om de jongeren af te leiden van de dagelijkse besognes. Stripverhalen waren een zeldzaamheid. Een paar kranten hadden wel een dagelijkse strip, zoals Mickey Mouse of Bruintje Beer, maar dat waren toch maar brave striphelden, waarvan ook nog eens slechts één enkele aflevering per dag verscheen, zodat het eindeloos duurde voor je een verhaal helemaal gelezen had.

Dick Bos
In april 1941 begon er in Nederland een lichtpuntje te schijnen: opeens lag daar in de kiosken en tijdschriftenwinkels een klein boekje met een compleet stripverhaal! En wat voor één! Een met een echte held, met een held van weinig woorden, goed in 't pak, recht door zee, ijzersterk en watervlug: judoka-detective Dick Bos!
Als een lopend vuurtje ging het rond bij de jeugd: voor slechts één kwartje kon je nu een compleet, spannend stripverhaal bemachtigen. En het bleef niet bij dit ene boekje met die mysterieuze titel 'Het geval Kleyn', want vanaf dat voorjaar verscheen er elke maand een nieuw avontuur van Dick Bos, het ene nog spannender en mooier getekend dan het andere, met intrigerende titels als: Li-Hang, De raaf, Texas, De lasso, Chicago, Zilver, S.o.s., Dr. X, Jiu-jitsu, Gas...

Een fenomeen
Omdat de boekjes zo klein waren, kon je ze makkelijk in je broekzak (ver)stoppen en ze stiekem aan je vrienden laten zien. Dit was iets nieuws! Een nieuw fenomeen was geboren!

Populair en verboden
Na de oorlog ging de uitgave van Dick Bos onverdroten voort met steeds weer nieuwe titels. De onderwijzers op school vonden deze boekjes helemaal niks, maar de jongeren genoten ervan.
In 1948 ging er een schrijven uit van de staatssecretaris van Onderwijs, waarin deze onder meer onderwijsinstellingen aanraadde om beeldromans zoveel mogelijk te weren, wegens het opruiend en destructive karakter ervan. Tot op heden is deze officiële missie van de overheid niet herroepen, maar daar zal Dick Bos niet van wakker liggen. Al zijn avonturen worden nu, integraal uitgebracht!
Scan kaft:
 

Einde van deze pagina.