Album: De woesteling 1

Reeks: Woesteling, De (Dupuis)
Nummer:1.1
Titel: De woesteling 1
Type:Hardcover
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Dupuis-Vrije vlucht
Auteur(s): Baru
ISBN: 90 3142 639 3
UAC/ISBN-13: 9789031 426393
Uitgekomen (1e druk): Week 45, 2004
Prijs (1e druk): € 12,95
Info: De woede om uit te breken
Anton Witkowski is woest. Hij wil uit zichzelf breken. Wég uit de achterbuurt waarin hij woont. Wég van de vaderlijke bemoeizucht. De woede zit tot in zijn vuisten. En hij heeft gouden vuisten. Hij weet het, hij vóélt het. Trouwens, iedereen zegt het hem. Marco, zijn trainer en Mo, zijn vriend. De bokssport is een kaartje naar de hemel. En de hemel betekent natuurlijk roem en fortuin. Om die hemel te verdienen, is Anton tot alles in staat.

Een verbluffend album
Met De woesteling, een verhaal in twee delen waarvan dit het eerste is, keert Baru terug naar een onderwerp dat hij goed kent: de bokssport. Eerder behandelde hij hetzelfde thema al in Le Chemin de L'Amérique, een album dat hem tijdens het festival van Angoulême in 1991 de Alph'art van het beste album opleverde. De woesteling is van een onmeetbare kracht. Een verhaal dat wordt gesublimeerd door een buitengewone tekenstijl. Dit is Baru op zijn best!
Baru debuteert in 1982 in Pilote met een reeks korte verhalen en publiceert twee jaar later "Quéquettes Blues", een ontroerend en deels ook autobiografisch verhaal over het dagelijks leven van kinderen uit de Franse arbeidersklasse. Dat album levert hem een Alfred op (Angoulême 1985) voor het beste album en maakt hem ook bij het grote publiek bekend. Bovendien bevat het dan al de kiem van het werk dat Baru later zal brengen. In 1985 publiceert Dargaud La Piscine de Micheville, gevolgd door delen twee en drie van "Quéquettes Blues". In 1985 en 1987 verschijnen, bij Futuropolis, La Communion du Mino en Vive la classe. Voor L'Echo des Savanes maakt hij Cours camarade en Le Chemin de L'Amérique (Alph'art voor het beste album - Angoulême, 1991 en geschreven in samenwerking met Jean-Marc Thévenet), albums die in 1988 en 1990 verschijnen bij Albin Michel. In april 1995 verschijnt L'Autoroute du soleil bij Kodansha (bij Casterman in september van hetzelfde jaar). Dat album wordt op het festival van Angoulême (1996) door de stripwinkeliers bekroond met de "Prix des libraires spécialisés" én met de Alph'art voor het beste album. Zijn laatste albums zijn Sur la route encore (1997), Bonne Année (1998) en "Années Spoutnik" (vier albums), allen verschenen bij Casterman. De woesteling is zijn indrukwekkend entrée in de collectie Vrije Vlucht.
 

Einde van deze pagina.