Album: Een meisje om van te houden

Reeks: Ayako
Nummer:1.1
Titel: Een meisje om van te houden
(Titel) Aanvulling: zwart/wit
Type:Hardcover
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Uitgeverij L (Luitingh Sijthoff)
Auteur(s): Gerard van Buuren [Vertaling] / Osamu Tezuka
UAC/ISBN-13: 9789024 548736
Uitgekomen (1e druk): Week 11, 2012
Prijs (1e druk): € 16,95
Info: Ayako is het aangrijpende verhaal van de teloorgang van de familie Tenge in naoorlogs Japan - lust en persoonlijk opportunisme zijn de drijfveren achter de complexe familierelaties.
Het slachtoffer, Ayako, blijkt uiteindelijk de enige integere hoofdpersoon. De historische context - Japan onder Amerikaans bestuur - is een opvallende extra laag in de verhaallijn. Gaandeweg levert Tezuka impliciet commentaar op de nasleep en de gevolgen van WOII voor Japan.
Centraal in het verhaal staat de aartsconservatieve familie Tenge, met aan het hoofd de chagrijnige patriarch Sakuemon. Dagelijks ergert hij zich aan de teloorgang van de traditionele Japanse normen en waarden, aan het Amerikaanse gezag en vooral aan de hervormingen die onder druk van dit bestuur worden doorgevoerd. Met lede ogen moet hij aanzien hoe door de herverkaveling van het agrarische landschap het 'koninkrijkje' van de familie Tenge uiteenvalt. Hoe een van zijn zonen, tot schande van de familie, levend en wel terugkeert uit krijgsgevangenschap, in plaats van zichzelf te hebben opgeofferd voor keizer en vaderland. Hoe zijn dochter actief is in de ondergrondse communistische beweging, die door de Amerikaanse overheid wordt beschouwd als een terreurgroepering. Sakuemon vindt alleen troost bij Ayako, zijn oogappel, die evenwel door een aantal mannelijke familieleden seksueel wordt misbruikt. En daarmee is meteen de kern van het verhaal aangeroerd.
Uit angst voor onthulling van het misbruik besluit een familielid Ayako op te sluiten in een kelder, waar ze het grootste deel van haar tienerjaren doorbrengt. Eenmaal uit de kelder blijkt ze in geen enkel opzicht opgewassen tegen de dagelijkse werkelijkheid. Gecentreerd rond Ayako's verblijf in de kelder volgt Tezuka de handelingen van de verschillende Tenges, en vertelt een verhaal van manipulaties, intriges, doodslag en politieke verwikkelingen, een puzzel die voor de meeste Tenges dramatisch eindigt. Ayako overleeft alles en iedereen, en daarin schuilt ook de moraal van het verhaal dat zich uiteindelijk toespitst op lust en onversneden egoïsme als belangrijkste menselijke drijfveren.
Of, zo kan het ook: Ayako werd lange tijd beschouwd als Tezuka's meest politieke statement en als een van de meest uitdagende van zijn langere, literaire verhalen. Het historische element levert de motor voor de plot, de brandstof komt van de handelende personages. Van SF-achtige gimmicks is deze keer geen sprake. In plaats daarvan richt Tezuka zijn onverdeelde aandacht op een 'gewone' familie, de Tenges, die kan worden beschouwd als een metafoor voor een razendsnel veranderende supermacht. Van de Amerikaanse bezetting tot en met de cultuurommezwaai die kort daarop volgde.
Alles wordt zonder enige schroom of terughoudendheid voor het voetlicht gebracht en alle gebeurtenissen en incidenten staan in het teken van het verhaal, dat beeld na beeld de zenuwkern van de familie Tenge ontrafelt. De personages klampen zich vast aan hun laatste restjes waardigheid; geen leugen blijft onbenut als de omstandigheden erom vragen.
Wat blijft is de opmerkelijke constatering dat Tezuka in de vunzigheid en vuiligheid die zijn personages tentoonspreiden de bouwstenen vond voor de visuele pracht van zijn groothoeklens, en er een buitengewoon onderhoudend en spannend verhaal van maakte. Doen. Lezen!
Scan kaft:
Scan pagina:
 

Einde van deze pagina.