Album: De verre ster

Reeks: Roco Vargas, De sterre-avonturen van
Nummer:1.4
Titel: De verre ster
Type:Softcover
Status: Onbestelbaar
Uitgever(s): Casterman-Auteurstrips
Auteur(s): Daniël Torres
ISBN: 90 3038 095 0
Uitgekomen (1e druk): 1989
Info: De plot van De verre ster - over een oorlog tussen interplanetaire grootmachten om een supersnelle raket - is bijzaak. De verre ster is retro-science fiction waarin de auteur, de Spanjaard Daniel Torres, op meerdere niveaus met de tijd speelt. De gebeurtenissen spelen zich af in de jaren vijftig van deze eeuw, maar gaan over een interplanetaire oorlog. Torres heeft zijn universum in een adembenemende jarenvijftig-stijl vormgegeven, hoewel vrijwel niets van wat hij tekent in de jaren vijftig ook daadwerkelijk heeft bestaan. Maar als het bestaan had, had het eruit gezien zoals Torres het tekent. Torres extrapoleert dus. Ook zijn tekenstijl is een extrapolatie, en een synthese, van de stijlen die in de jaren vijftig door Edgar P.Jacobs bij Kuifje, en door Jijé, Franquin en Tillieux bij Robbedoes zijn ontwikkeld.
De soldaten van een van de strijdende planeten in De verre ster lijken op Amerikanen. De tegenstander, de collectivistisch georganiseerde ijsplaneet Uranus, oogt als een super-Siberië vol Stalin-architectuur. De interplanetaire oorlog is dus ook een extrapolatie van de Koude Oorlog uit de aardse jaren vijftig van Torres' eigen jeugd. Ook hoofdpersoon Roco Vargas denkt in het verhaal vaak met weemoed terug aan zijn kindertijd op aarde, die ondanks de oorlogsdreiging gelukkig en zorgeloos was.
De verre ster is op een koele wijze humoristisch: door de zorgeloze houding van de hoofdpersonen in barre omstandigheden, door de eigenaardigheden van de bewoners van de diverse planeten en door de citaten uit oude science-fiction-films en strips waar het verhaal vol mee zit. De humor, de mooi vormgegeven weemoed van de jeugdherinneringen en het verrassende en dramatische slot maken van De verre ster een bijzondere strip.
Door: WILLEM VAN HELDEN
Casterman; fl 8,25. ISBN 90 303 8095 0.
 

Einde van deze pagina.